D. LIPŠIC: Rozhodnutie NS SR v prípade advokáta Černáka nebolo náhodné

31.07.2012 Bratislava

Bratislava 31. júla (TASR) - Spôsob akým Najvyšší súd (NS) SR vysvetlil svoje rozhodnutie o prepustení advokáta údajného mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka Daniela M. je absurdný a zavádzajúci. Vyhlásil to dnes exminister vnútra Daniel Lipšic (KDH), ktorý je presvedčený, že tento rozsudok by mal byť štartom pre významnú legislatívnu zmenu, ktorú plánuje pripraviť.

"Aká to sme krajina, keď advokát mafiánskych bossov, ktorý bol právoplatne odsúdený za korupciu sa dostane na slobodu pre údajne procesné chyby? Podľa mojej mienky nie je cestou reformy justície meniť zákony. Tie máme dobré. Je potrebné meniť personálny stav na našich súdoch," podčiarkol dnes na brífingu Lipšic. Aj preto plánuje s poslankyňou Janou Žitňanskou (nezávislá) pripraviť takú zmenu zákona, ktorá umožní, aby sudcov a prokurátorov mohli voliť sudcovia.

Bývalý obhajca údajného mafiánskeho bossa bol prepustený pre viacnásobné hrubé porušenie práva na obhajobu a práva na spravodlivý proces. Obhajca obvineného napríklad vôbec nebol oboznámený s niektorými výsluchmi.

Lipšic však s takýmto vysvetlením NS SR nesúhlasí. "Na NS SR sú dva päťčlenné dovolacie senáty. Neviem, ktorý rozhodoval. Jeden vedie pán Harabín a druhý pán Stiffel. Sú to senáty, ktoré boli zložené z väčšiny lojálnych sudcov tak, aby v tom konečnom štádiu to rozhodovanie bolo takpovediac pod kontrolou," komentoval dnes exminister vnútra, podľa ktorého rozhodol súd "naschvál" v prospech odsúdeného. "Nebola to náhoda," podčiarkol exminister.

Lipšic odmieta argumentáciu procesnými pochybeniami, pričom argumentuje judikatúrou štrassburgského súdu. "Stačí, keď je dôkaz vykonaný kontradiktórne, teda aj za účasti obhajcu v jednom štádiu trestného konania. Nepochybujem o tom, že obhajca Daniela M. bol prítomný na hlavných pojednávaniach, kde boli vykonané dôkazy za jeho účasti," povedal.

Obvinením advokáta z korupcie sa bude musieť opäť zaoberať Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku. Zamerať by sa pritom mal aj na odstránenie procesných chýb. Daniel M. si mal podľa pôvodného rozsudku odsedieť vo väzení osem rokov.

Najvyšší súd SR nechcel vyjadrenia Daniela Lipšica komentovať.
 

Vyberte región